II. Dünya Savaşı'nın dönüm noktası sayılan Fransa'nın bir kıyı şehrine yapılan çıkarma ...

Normandiya,
Normandiya Çıkarması.

İngiliz, Amerikan, Kanadalı ve Fransız askeri birlikleri, 6 Haziran 1944 tarihinde Fransa kıyısındaki Normandiya kıyılarından Alman ordularına yönelik başlatılan saldırının başlangıcıdır. 
Overlord Harekatı, General Dwight D. Eisenhower kumandasında başladı.

Müttefik kuvvetlerinin 1944 yılının Haziran - Eylül ayları arasında başlattığı hücum harekatıdır. Müttefiklerin çıkarmasından sonra Alman cephesi yarılarak Fransa'nın ortasına kadar geriletilmiştir.

Bu güne kadar görülmemiş büyüklükte bir deniz, hava ve kara kuvvetleri operasyonudur. Nazi Almanyası'nın işgali altındaki kuzeybatı Avrupa'yı işgalden kurtarmak için bu çıkarma yapılmıştır. Operasyonun başlamasıyla birlikte Fransa'nın kıyı şehri olan Normandiya'nın beş farklı sahiline aynı anda on binlerce asker çıktı.

Planlaması bir yıldan uzun süren operasyon daha önce başlayan fırtınalar nedeniyle 6 Haziran'da sabahın erken saatlerinde başlamış. Sabahın çok erken saatlerinde uçaklarla Fransa kıyılarına taşınan askerler, Alman askerlerinin bulunduğu noktanın arkasına paraşütlerle indirilmiş. Aynı anda deniz ve kara operasyonu için binlerce gemi Normandiya sahillerinden karaya çıkmıştır.

Ağustos sonunda Paris yeniden müttefiklerin eline geçtiğinde, Fransa'ya ulaşan 2 milyon askerin yaklaşık yüzde 10'u ölmüş, ağır yaralanmış ya da kaybolmuştu.

Müttefik ordularının Normandiya çıkarmasında ABD kuvvetlerinin komutanlığı görevini ünlü ABD' li general Omar Nelson Bradley, (12 Şubat 1893, Clark, Missouri - 8 Nisan 1981, New York kenti, ABD) yürüttü. II. Dünya Savaşı'nda Müttefiklerin Almanya karşısında zafer kazanmasını sağlayan 12. Ordu Grubu'nun komutanı.