Diş kaplaması ...

Kuron,  (Fransızca couronne),
Diş kaplaması,
Dişleri korumak için diş üzerine geçirilen kaplama.
Dişlerdeki kırık, çürük veya başka bir sebeble aşırı madde kaybı olan dişlerin küçültülüp kaplanması operasyonuna denir. 
Dişleri sağlamlaştırmak, korumak ve güzelleştirmek veya kusurlu bir dişi yeniden eski durumuna getirmek için dişe yapılan bir kaplama şeklidir.

Yeterince diş desteğinin olmaması durumunda büyük bir dolguyu restore etmek, zayıf dişlerin kırılmasını önlemek, bir diş implantına üst yapı hazırlamak, kırık, şekli bozuk veya renklenmiş dişleri kaplamak için yapılan kaplamaya verilen isim. Bu kaplamalar farklı malzemelerden yapılmaktadır. Bu kuron kaplama malzemeleri altın, bazı değersiz alaşımlar, porselen (seramikler), akrilik, kompozit ya da hepsinin kullanılabildiği kombinasyonlarda yapılabilir. 


Kaplama yapılacak dişler önceden kesilerek hazırlanan ve metal desteksiz porselen kaplamalar. Zirkonyumun üzerine porselen konularak dişlere yapılan kaplamalar, Ceramic+Zirkonyum  kelimelerinden türetilen CERCON denir.  Doğal dişler ışığı geçirir ve canlı görünür. Metal desteksiz porselen kaplamalar ışık geçirme özelliğinden dolayı doğal dişe benzer. Metal destekli porselen dişler ise fotoğraf makinesi flaşlarında, disko ışıklarında sanki ağızda yokmuş gibi koyu renkli görünerek çirkin bir görüntü verir. Tam seramik-porselen kaplama dişler sanki ana diş gibi gibi her tür ışığı geçirir. Bu nedenle genellikle ön dişlerde seramik, porselen kaplamalar yapılır ki bir sakatlık olmasın.