Tefarik otu da denilen,kokulu ve esanslı bir yağ elde edilen otsu bir bitki...

Paçuli,

Tefarik,(Arapça).
Tefarük.  
Tefarik otu, 
Paçuli, (Patchouli).

Pogostemon patchouly, Pogostemon patchouli


Yüksekliği 60-100 santimetre olan, büyük yapraklı ve beyaz çiçekli, güzel kokulu bir bitki ve kökü.
Esansı çok hoş bir toprak kokusuna sahip bitki.  
Kokulu ve esanslı yağı halk hekimliğinde kullanılan otsu bir bitki.

Tefarik otu da denilen, kokulu, esanslı bir yağ elde edilen otsu bitki, Paçuli.  

Malezya, Hindistan,  Doğu Hint adalarında yetiştirilen Ballıbabagiller familyasından, boyları 60-100 cm., yaprakları büyük, pembe benekli beyaz çiçekler açan çok yıllık otsu bir bitkidir. Nanegiller familyasından olan bu bitkinin biraz kurutulup mayalandırılmış yapraklarından uçucu, kokulu, sarımsı yeşil renkli tefarik yağı elde edilir. Terafik yağı parfüm endüstrisinde ve böcek uzaklaştırıcı, mikrop kırıcı olarak kullanılır. Egzama rahatsızlıkları ve cilt kırışıklıkları için tene sürülerek ovulur. Giysileri güve türü böceklerden korumak için  kurutulup toz haline getirilmiş tefarik otu yaprakları küçük keseler içinde dolaplara, çekmecelere, sandıklara, kumaş aralarına konur. Hint mürekkebinin kokusunu tefarik otu verir. Ayrıca bu bitkinin kalıcı kokusu, parfüm ve sabunlarda kullanılır. 

Şal, halı ve kilimleri güveden korumak amacıyla tefarik kokusu sürülerek Hindistandan İngiltereye gönderilir ve ‘Patchouli' kokmayan şal,halı ve kilimler makbul sayılmaz. Bu koku, morfine  benzeyen endorfin salgılayarak kişileri uyarır. 
Gül yağı, yasemin, adaçayı, kananga, tefarik ve greyfurt kokusu her zaman depresyon, ve cinsel uyarım tedavisinde önerilir. Tefârik esansı fazla sürüldüğünde sakinleştirici ve uyku azaltıcı tkisi vardır.


Eskiden Arapça tefarik, kırmızı, beyaz ve mor kumaştan dikilen, gömlek ve şalvardan oluşan, kol ağızları, paça kenarları ile şalvarın yanları işlenmiş kadın giysisi demekmiş.

Tefarik kelimesinin diğer anlamları;
Müteferrik olanlar. 
Tefrikalar. 
Ayırma ve seçmeler.
Taksitler. 
Ufak tefek şeyler. 
Ayrıca şeyler.
Küçük hediyelik eşya.