Kıl ve saçların dökülmesi ya da yokluğu ...

Alopesi,  (İng. alopecia).
Halk dilinde yılan hastalığı. 
Doğuştan veya kazanılmış nedenlerle, kılların gelişimindeki bir yetersizlikten veya kılların dökülmesinden kaynaklanan, kıl veya yapağı örtüsündeki genel veya yerel yetersizlik, kıl dökülmesi, 
Alopesia areata(saçkıran). Alopesi tıp dilinde saç kaybı anlamına gelmektedir. Alopesi areatada ise saçlarda aniden yuvarlak saçsız alanlar oluşturacak şekilde dökülme olmasıdır. 

Erkeklerin sakal ve saçlarında, kadınların ise sadece saçlarında meydana gelen bu rahatsızlık, kadınlarda bulaşıcıdır. Bu nedenle saçkıran hastalığı bulunan bir kişinin tarağını yada saç aksesuarlarnı kullanmamak gerekir. 

Genelde berberler tarafından tespit edilen bu hastalıkta, saçın büyümesi durur ve kökünden ayrılır. Alpopesi areatada üç aşama görülür. Biirinci aşamada saçlar aniden dökülür. İkinci aşamada saç dökülen alanda genişleme olur. Üçüncü aşamada saçların rengi ilk önce gri veya beyaz olarak çıkmaya başlarlar. Bu süreç aylarca hatta yıllarca sürebilir. Yeni kıllar çıkarken diğerleri dökülebilir.  Hastaların çok azında vücut kılları tamamen dökülebilir. Bu durumdaki hastalara alopesi üniversalis denir.